Sådan får du professionelle billeder til din blog og hjemmeside

Billeder på din blog eller hjemmeside er enormt vigtige, for at sætte stemningen, forventningen og tonen. Det helt rigtige billede kan endda "forberede" modtageren på at modtage dit budskab, så du opnår det du gerne vil.

blog-billeder-tips

Hvordan ser resten af din branding ud?

Jeg ved du alle steder for tudet ørerne fulde af at du skal kende dit eget brand inden alt andet. Det gælder også når vi taler billeder. Det nytter ikke at lave en foto strategi, hvis den ikke stemmer over ens med de andre parametre i din branding.

Det er vigtigt at du har styr på hvilket din visuelle identitet, din vision, mission og værdier. Hvad der formålet med dit brand og din blog.

Har du styr på disse ting vil det være langt nemmere at vælge de rigtige billeder til bloggen.

Ensartethed betyder ikke ensformigt

Beslut dig for en billedstil, f.eks. sjov (action i billederne), personlig (vis personer på billederne), farverig (godt knald på tonerne), glamourøs (ingen flade sko og natur), teknologisk (maskiner, closeup på delkomponenter) osv.

Gør sådan:

  1. Definér 3 ord der skal være kendetegnende for dine billeder.
  2. Hvad og hvilken stil må der vises på billederne.
  3. Hvilken stil og hvad må der absolut IKKE vises på billederne.

Du kan også vælge at lægge et filter – f.eks. fra VSCO – ind over billederne. Det hjælper på at billederne visuelt har en sammenhæng.

Respekt for din målgruppe

Hvem henvender din hjemmeside sig til? Din målgruppe skal kunne se sig selv i dine billeder. Det nytter ikke at have over-feminine billeder hvis du henvender dig til traditionelle håndværkere.

Tag stilling til hvilken alder personer på dine billeder har. Er de lig målgruppens? Det er det bedste match.

Hvilke billeder kan du bedst selv lide?

Hvad kan du selv lide? Hvor og hvad bliver du selv inspireret af? Søg inspiration til en billedstil, i de blogs du selv læser. Kig efter hvad det er de viser på billederne.

Lav evt. et pinterest board, og pin de billeder som du synes om. Kig på boardet – er der fællestræk i stilen? Er der gule toner, kolde blå toner? Er de bløde eller meget skarpe. Er de farverige eller mere afdæmpede? Når du finder fællestrækket, så lav et moodboard.

Hver gang du vil poste et nyt billede, så tjekker du lige op mod dit moodboard.
Matcher det? Hvis ikke – så vælg et andet. Ja – så er det bare at poste løs.

Tag dine egne billeder

Jeg elsker at tage mine egne billeder, men ved også hvad det kræver. Styling, tid, regi, baggrunde osv.

Hvis du for alvor vil tage dine egne billeder til bloggen eller hjemmesiden, så væn dig til at tage billeder – også medens du er på farten. Opbyg et arkiv, måske har du en dag et blogindlæg, hvor et billede du tog på farten passer til.

 

BRUG DIN TELEFON

Prøv at efterligne de billeder du har på dit moodboard – både ude i marken, men også når du laver f.eks. opstillinger på et bord. Skal du google den slags opstillinger der ligger flat på et bord, hvor billedet tages oppefra, hedder det på engelsk "Flat lay".

Du kan sagtens bare bruge din telefon. Du behøves ikke investere i et stort, dyrt kamera. Der findes masser af filtre til telefonen, som både kan billedbehandle og lave effekter på dine billeder. Jeg bruger selv Adobe lighroom, Snapseed og VSCO. Find evt. tutorials på YouTube.

Herunder kan du se et eksempel, hvor jeg har beskåret og farvekorigeret billedet. Et lyst udtryk, hvor det hvide er mere "hvidt" end på orginalen, der er lidt gullig som det ofte er med indendørs billeder. De mørke toner er forstærket. Billedet er også gjort skarpere.

foer-efter-billeder-hjemmeside

UDNYT DAGSLYSET

For at dine billeder IKKE skal virke amatøragtige, så er det vigtigste faktisk ikke kameraet, men lyset. Dagslys er det bedste. Laver du billeder om sommeren, så brug lyset om morgenen lige når solen står op, eller om aftenen når den er ved at gå ned. Lyset midt på dagen er det skarpeste, og giver nogle grimme skygger og hårde linjer i billederne. Overskyede, grå dage er de bedste til udendørs billeder.

Laver du billeder indendørs? Find et vindue du kan stille dig tæt op ad, og lad lyset komme ind fra den ene side (helst et nordvendt vindue). Lav evt. en reflektion af lyset ved på modsatte side at bruge et hvidt stykke papir eller foam board. Foam board købes i special forretninger, og er det materiale arkitekter bruger til at lave hus-modeller af.

 

Personer på billederne

Har du brug for en ekstra hånd, hoved eller måske et helt bord fuld af personer? Spørg dine venner om de vil være statister på dine billeder. Lav en hyggelig dag, hvor du tager en hel serie af billeder. Husk det skal være sjovt og fuld af energi – ellers ses det på billederne. Så forbered dig godt, og hav evt. en assistent til at varde statisterne op, så du kan koncentrere dig om at tage billeder og give instruktioner.

Brug aldrig billeder, hvor de personer du viser, ikke ved at de kan risikere at lande på din blog eller hjemmeside. Især hvis det handler om børn skal du være varsom. Hvis dine venner ikke rigtig bryder sig om at blive fotograferet, så kan det være at du kan overbevise dem om at man bare ser en hånd der rækker ud efter en kaffekop, et billede hvor man kun diffust ser deres nakke osv.

Har du en god blogger-ven eller veninde, eller en business-buddy, så "byt" plads. Du er statist på hendes/hans billeder og omvendt.

Sørg for at bruge regi, det er ofte det der gør billederne interessant, og fortæller mere end bare viser en situation. Husk at tage både højformatsbilleder og bredformat, så har du altid noget at vælge i mellem.

Masser af tips og tricks til dine billeder på pinterest

På min egen Pinterest har jeg samlet en masse Pins, der handler om tips og tricks til fotografering. Her kan du nørde og blive inspireret til hvordan du billigt, men stadig professionelt, tager gode billeder til din hjemmeside eller blog.

Købe billeder og Stockbilleder

Hvis du har noget vigtigt på hjertet, der bare skal ud på bloggen, så lad aldrig et manglende billede stoppe dig.

Du kan hurtigt finde gode billige – og endda gratis – på tjenester som Shutterstock.com, Istockphoto.com eller DeathToTheStockPhoto.com

Hvis du bruger de gratis tjenester, så sørg for at de har "Creative Commons", dvs. fotografen har givet dig rettighederne til at bruge billedet, uden at han skal have kredit for det.

Efterlad en kommentar